Potřebujete poradit? Rádi vám pomůžeme Po - Pá 9:00 až 18:00 (provozní dobu obchůdku najdete zde):     +420 607 979 107 info@botkydetem.cz

Jak změřit nožky


Při pořizování obuvi pro dítě je nutné přeměřit nožky, a to obě, abychom zjistili, jaký rozměr boty dítě potřebuje. Nelze se řídit pouze číslem velikosti, ta se u jednotlivých výrobců liší ve svých rozměrech. Zkrátka bez rozměrů to nejde :-).

Nožky lze měřit několika způsoby. Někdy, zvláště u nejmenších, to bývá oříšek, děti hůře spolupracují. Proto je lepší měření i několikrát (alespoň 3x) opakovat, abychom si byli jistí, že máme změřeno správně. 

Obecně se doporučuje nadměrek u celoročních a zimních bot 1-1,2 cm, u sandálků a přezůvek je lepší nadměrek spíše do 1 cm. Potom je také nutné přihlédnout k tomu, jak zdatný chodec dítě je. Pokud teprve chodit začíná, je lepší dát nadměrek ještě menší, spíše někde kolem 7-9 mm i u celoročních bot, obuv pak tedy vydrží dítěti kratší dobu. Minimální nadměrek, který je potřeba pro správnou funkci nožek, je přibližně 0,5 cm. To už se začínáme poohlížet po botkách nových.

 

A jak tedy nožky změřit?

Měření měridlem Plus12

Pro zjištění správné délky je ideálním pomocníkem měřidlo PLUS12. Toto měřidlo změří jak délku nohy, tak velmi jednoduše i vnitřní délku boty. Při měření boty získáte přesný vnitřní rozměr boty Vašeho dítěte. Při měření nohy měřidlo PLUS12 automaticky přidá 12 mm k délce chodidla Vašeho dítka, a tak hned víte, jakou má mít bota vnitřní délku. Poté jednoduše změříte vnitřní délku dané boty a víte, zda je délka boty vhodná pro Vaše dítě.

Měření nožek:

Dítě se postaví na měřidlo tak, aby pata byla zaražená do zadní části. Červený zobáček je pak natažený na nejdelším prstu (viz obrázky níže). Nožka musí být zatížená, ideální je, když dítě stojí s nohama vedle sebe (ne jedna vpředu, druhá vzadu). Dítě stojí rovně a dívá se před sebe. Pokud začne otáček hlavu nebo ji sklánět, ovlivňuje to naměřené hodnoty, nožka se uvolňuje a už není zatížená, délka vychází méně.

Noha se tedy měří vnitřní částí měřidla. Oproti tomu bota je měřena vnější částí měřidla (vysvětleno dále) a tedy zobáček na měřidle, který se skrývá za patou, je právě tím nadměrkem. Proto budeme mít na měřidle stejnou hodnotu nohy i boty. V našem případě jsme naměřili nohu 243 mm, bota by tedy měla mít také 243 mm a bude zachován nadměrek 12 mm. Pokud bude mít bota 242 mm, nadměrek bude 11 mm. Pokud bude mít bota 245 mm, pak bude nadměrek 14 mm.

Šířku pak změříme tak, že si třeba na papír naznačíme nejširší místo chodila a toto změříme. Nadměrek do šířky by pak měl být cca 2-4 mm. Podrobně je měření šířky vysvětleno u měření obkresem níže.

Měření obuvi:

Plus12 se vkládá do narovnané a maximálně otevřené boty, délka se pak měří od středu paty k nejdelšímu místu boty (u obuvi  s anatomicky tvarovanou špičkou je toto místo nad palcem nohy, u kulatých špiček více ke středu špičky). Je vhodné zmínit, že u dvou měření stejné boty lze získat malinko odlišné výsledky. Toto je zapříčiněno mírou zatlačení na měřidlo při měření vnitřní délky boty. U nás se měří tak, že měřidlo zatlačíme do paty, přidržíme jej v patě a jemně zatlačíme do špičky. 

Zpočátku se Vám může použití měřidla zdát složité, ale slibuju, že jakmile pochopíte, jak pracuje, už se bez něj jen těžko obejdete. Jedná se o praktickou, cenově dostupnou pomůckou pro rodiče, kterou budete používat tak dlouho, dokud si Vaše dítě nezačne kupovat boty samo :-). 

 

     

 

Měřidlo Plus12 - lze jej pořídit i tady:

Pořídit měřidlo Plus12

 

Měření obkresem 

Pokud měřidlo k dispozici nemáte, můžete nožky změřit také obkreslením. Tady je nutné zmínit, že se jedná o méně přesnou metodu a obkres může být větší (nebo někdy i menší) než skutečná délka chodidla. Opět je vhodné obkreslit obě nožky, obuv se pak případně vybírá dle delší nožky. Pokud obkreslujete chodidla celá v prostoru, je třeba počítat s tím, že rozměr bude pravděpodobně větší, proto je vhodné srovnat si obkres raději s obkresem např. u zdi, případně v krabici (třeba od bot :-) ).

Postupujte tak, že na podlahu položíte papír, můžete jej upevnit např. izolepou. položte nohu dítěte na papír a celou ji obkreslete. Tužka musí být po celou dobu kolmo k podlaze, nesmí se nikam naklánět a také pozor na krčení prstíků. K měření potřebujete tyto čárky: na místě, kde končí nejdelší prst a současně naznačte i umístění paty. Délka se počítá od nejdelšího prstu ke středu paty, boty vybíráme podle delšího chodidla. Pro změření šířky chodidla označte nejširší místo. Jestli máte dlažbu, lino nebo dřevěnou podlahu, můžete kreslit obyčejnou tužkou přímo na podlahu, je to jednodušší než bojovat s papírem pod nožkama :-). Tužka se pak lehce s troškou saponátu umyje.

Vhodné je také měření v krabici, pokud nohu umístíte do rohu, můžete změřit zároveň délku i šířku. Při opakovaném používání krabice tak můžete také krásně sledovat růst nožky Vašeho dítěte.

 

A jak je možné, že obkres může být větší než skutečná délka nožky? 

Pokud tužkou obkreslujete okolo celého chodidla v prostoru, může z každé strany vzniknout právě ten nechtěný nadměrek od tužky (dbejte na to, aby tužka byla ostrouhaná a linka tedy tenká). Jestliže u paty vznikl 2-3mm nadměrek, ale také u prstů, měli bychom obkres až o 6mm větší. To už je skoro o velikost více a k tomuto je tedy při výběru bot také potřeba přehlédnout.

Naopak, pokud se nám podaří naklánět tužku při obkreslování pod nožky, bude obkres menší. 

 

Měření v krabici by mělo vypadat asi takto:

 

Opravdu jemně přirazíme obkreslovanou nožku patou ke kraji krabice, ujistíme se, že i palcová strana je jemně přiražena ke straně. Ostrouhanou tužkou kolmo "obkreslíme" nejdelší prst, malíkovou stranu a naznačíme i patu.

Máme tedy 4 čárky - nejdelší prst, bok a náznak paty z každé strany.

Samotný obkres nikdy neměříme krejčovským metrem (může být vytahaný). Použijeme pravítko nebo rolovací metr. Měříme od středu paty k nejdelšímu prstu - takto získáme délku nožky. V našem případě je to 23 cm

 

 

Změříme i šířku, ta je tedy 8,8 cm.

 

Stejný postup opakujeme i u druhé nožky a je určitě lepší změřit chodidla vícekrát, abychom se ujistili, že měření je správné. V našem případě jsme získali rozměr nohy 230/88 (v mm). Připočítáme nadměrek 12 mm do délky, 2-4 mm do šířky a hledáme botu s rozměry cca 242/90-92 mm. 

 

Při měření délky měřidlem PLUS12 jsem získali délku i s nadměrkem 243 mm. Měření je tedy relativně správné, mále rozdíly mohou vzniknout i zatížením chodidel.

 

A ještě na závěr .....

je důležité zmínit, že rozměry chodidel nejsou jediným kritériem podle kterého se vybírají botky. Je nutné posoudit i tvar prstů, výšku nártu, kotník. Proto, pokud potřebujete s nákupem poradit, kromě rozměrů pošlete také fotografie chodidel Vašeho dítěte nebo dětí :-). Nad nožky se nijak nenaklánějte, foťte spíše z výšky, pokud se moc přiblížíte, nožky vypadají širší, než ve skutečnosti jsou. Takto lze krásně vidět tvar prstíků. Také pošlete fotku nártu - postavte dítě na tvrdou podložku, třeba stůl. Nárt by měl být v úrovni Vašich očí a takto nožku vyfoťte. Zase platí, nepřibližujte nožky moc, fotky budou zkreslovat. Na této fotografii by měl jít vidět i kotníček (zda je užší, širší, normální). Případně můžete přidat i fotku zezadu.