Potřebujete poradit? Rádi vám pomůžeme Po - Pá 9:00 až 18:00 (provozní dobu obchůdku najdete zde):     +420 607 979 107 info@botkydetem.cz

Co je to barefoot obuv

Poslední dobou se často mluví o obuvi barefoot. Co to ta barefoot obuv vlastně je a proč ji nosit? Na dalších řádcích se pokusíme shrnout to, co se nám zdá podstatné a důležité.


Jak poznáme barefoot obuv, jaké jsou její hlavní znaky? 

Barefoot obuv má respektovat přirozený tvar nohy, poskytuje tedy dostatečný prostor pro prsty. Dostatek místa pro prsty noha potřebuje, aby se o ně mohla opírat, odrážet se a také aby měly prsty v botě prostor pro pohyb a tím se prokrvovaly a nožkám bylo teplo. 

Barefoot boty mají mít nulový podpatek, aby byly nohy i  celé tělo v přirozené poloze.

Podrážka má být tenká a ohebná ve všech směrech, aby noha mohla vnímat nerovnosti terénu. Botka má být lehká, aby nohy nebyly zbytečně zatěžovány. Při splnění těchto podmínek dochází k aktivní a přirozené stimulaci klenby a pak není třeba ji uměle podkládat. Stélka tedy nemá být tvarovaná.

Pokud není zákazník přesvědčen o barefoot, naskýtá se také možnost pořídit botičky kompromisní, čili něco mezi barefoot a klasickou certifikovanou botou. Kompromisní botka splňuje většinu barefoot požadavků, ale má třeba tužší podrážku nebo tvarovanou stélku či například trošku vyvýšenou patu.